Хімія у побуті
Щодня ми користуємося засобами побутової хімії, які роблять наше життя більш зручнішим. До них належить: пральні порошки та мийні засоби; дезодоранти, шампуні й одеколони; косметичні засоби; засоби для чищення, миття посуду й прибирання у квартирі; барвники, стійкі до прання, сильного освітлення та впливу часу; клеї, ґрунтовки, олійні й водоемульсійні фарби, лаки, що використовуються для будівництва і ремонту.
На нашій планеті живе понад 6 млрд людей. Ресурси нашої планети не дозволяють забезпечити кожного одягом із натуральних волокон. Для розв’язання цієї проблеми створили штучні тканини (нейлон, лавсан, капрон та інші). Крім тканин для одягу хіміки розробляють водонепроникні та жаротривкі тканини.
На жаль, деякі продукти побутової хімії, косметичні засоби, штучні тканини та будівельні матеріали викликають алергічні реакції у людей. До того ж і під час їх виробництва довкілля часто забруднюється викидами в атмосферу, а стічні води цих виробництв забруднюють річки та озера. Хіміки й екологи працюють над тим, щоб виробляти корисні речовини без шкоди для довкілля та здоров’я людини.
Хімія в сільському господарстві
Вирощування сільськогосподарських культур для вживання в їжу здавна є одним із основних завдань людини. Для того, щоб збільшити виробництво продовольства, необхідно вносити в грунт поживні речовини. На сьогодні створено величезну кількість мінеральних добрив (продукти агрохімічної промисловості), які поповнюють корисних речовин та мінералів у ґрунті й допомагають виростити багатий урожай. Але при застосуванні мінеральних добрив у високих концентраціях вони можуть накопичуватися в рослинах і з їжею потрапляти в організм людини, що призводить до отруєнь та захворювань.
Проблему боротьби зі шкідниками сільськогосподарських культур хіміки розв’язують за допомогою пестицидів, які ще називають отрутохімікатами. Постійно ведуться пошуки нових препаратів: гербіцидів для боротьби з бур’янами,інсектицидів для боротьби з омахами-шкідниками й фунгіцидів для боротьби з грибками, які вражають рослини. За умови дотримання схеми застосування ці речовини не завдають шкоди здоров’ю людей, які споживають готову продукцію, але через надмірне або неправильне використання отрутохімікатів вони можуть накопичуватися в продуктах харчування, що негативно впливає на здоров’я людини, особливо дитини. Пестициди викликають хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, нервової системи, розлади дихання, алергію, дерматити та ін.. Слід пам’ятати, що при митті вміст пестицидів у фруктах і овочах частково зменшується.
Хімія в харчовій промисловості
Істотним є внесок хіміків в одержання різних речовин, що використовуються для приготування їжі: найпростіші та найрозповсюдженіші – сіль, цукор, оцтова кислота, крохмаль, патока, желатин та інші; різні жири, в тому числі маргарин; харчові барвники й фруктові есенції із різноманітними запахами (банана, яблука, груші тощо); консерванти та антиокисники (наприклад лимонна кислота); стабілізатори, згущувачі, емульгатори для виробництва морозива й інших кондитерських виробів; розпушувачі, що перешкоджають злежуванню продуктів.
На етикетках продуктів харчування завжди має бути зазначений їх склад. Присутність у них харчових добавок позначається індексом Е з трицифровим числом відповідно до міжнародної класифікації за метою застосування. Деякі харчові добавки здатні зашкодити здоров’ю людей, особливо дітей, вони можуть визвати алергію та інші захворювання. У дитячому харчуванні забороняється використання консервантів, барвників та деяких інших добавок (загалом майже 100 найменувань).
|