Середа, 05.15.2024, 2:55 PMВітаю Вас Гість | RSS
Хімічна лабораторія
Меню сайту
Категорії розділу
Мої статті [51]
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Каталог статей


Головна » Статті » Мої статті

Тема уроку: «Значення амінокислот і білків у життєдіяльності організмів»

Тема уроку: «Значення амінокислот і білків у життєдіяльності організмів»

Мета уроку: Визначити амінокислот і білків для життєдіяльності організмів. Розширити знання про єдність живої і неживої природи. Показати унікальність білків, як основної речовини в живих організмах. Розвивати уявлення про біологічну роль білків, виховувати загальнолюдські цінності особистості.

 

                                       Хід уроку.

І Організаційний етап.

ІІ Перевірка домашнього завдання.

ІІІ Актуалізація опорних знань учнів.

Бесіда

  1. Які елементи входять до складу білків ? Схарактеризуйте будову білкових молекул.
  2. Які групи атомі і типи зв’язків найбільш характерні для більшості білкових молекул ?
  3. Де білки зустрічаються в природі і яке їх значення ?
  4. Опишіть хімічні і фізичні властивості білків.
  5. Як можна довести наявність білків у продуктах харчування, у вовняних і шовкових виробах?
  6. Скільки різних три пептидів може утворитися при сполученні трьох амінокислот ? Складіть рівняння відповідних реакцій.
  7. Які речовини утворюються при гідролізі білків в організмі? Дайте загальну характеристику ролі білків у процесах життєдіяльності людини і тварин.

IV Вивчення нового матеріалу.

Білки – основний матеріал, з якого побудований живий організм. Крім структурної, білки виконують ще безліч функцій. Наприклад, особливий клас білків утворює біологічні каталізатори – ферменти; білкову природу має також частина гормонів. Склеропротеїни служать живим організмам для створення органів захисту (роги), або теплоізоляції (пір’яний або волосяний покрив).

Запас усіх білків у живих організмах повинен постійно поповнюватися, тому білки – найважливіші поживні речовини. Харчова цінність білків залежить від їхнього складу, тобто від вмісту в них незамінних (не синтезованих самим організмом) амінокислот; звичайно тваринні білки вважаються для людини важливішими, ніж рослинні.

V Узагальнення і систематизація знань учнів.

Тестові завдання.

  1.  З якою речовиною не реагують амінокислоти

А) HCl             В) C2H5OH

Б) HNO2          Г) C6H5OH

2.  Яка максимальна кількість бром оводню може прореагувати у водному розчині з 1 моль калієвої солі лізину?

А) 1моль                          В) 3 моль

Б) 2моль                          Г) ці речовини у водному розчині не реагують.

3. Яка природна амінокислота може реагувати з подвійною кількістю лугу?

А) серин;                              В) тирозин;

Б) треонін;                            Г) глютамінова кислота.

4. У розчинах амінокислот реакція середовища:

А) кисла;

Б) нейтральна;

В) слабко лужна;

Г) залежить від кількості аміно- і карбоксильних груп.

5. Скільки існує амінопропіонових кислот (без урахування оптичних ізомерів)?

А) одна (аланін);                     В) три;

Б) дві;                                       Г) чотири.

6. Який зв’язок називають пептидним?

А) – СО – О –                   В)  -  CO – NH2 -

Б) – СО – NH -                  Г)  - COOH – NH2

7. Укажіть найважливішу, на ваш погляд, біологічну функцію білків:

А) каталіз біологічних процесів;

Б) транспорт речовин;

В) регуляція імунної системи живих організмів;

Г) забезпечення будівельного матеріалу для тканин.

8. Яка з перерахованих речовин не належить до білків ?

А) гемоглобін;                    В) пеніцилін;

Б) інсулін;                           Г) рибонуклеаза.

9. Укажіть загальну якісну реакцію на білки і пептиди.

А) ксантопротеїнова реакція;

Б) біуретова реакція;

В) реакція Льюїса;

Г) реакція Едмана.

10. За яких умов відбувається гідроліз білків ?

А) при кип’ятінні з концентрованою сульфатною кислотою;

Б) під дією надлишку лугу;

В) під дією ферментів;

Г) при додаванні кип’яченої води.

11. Денатурація білків призводить до руйнування:

А) пептидних зв’язків;

Б) первинної структури;

В) водневих зв’язків;

Г) вторинної і третинної структури.

12. Яка взаємодія не впливає на формування третинної структури білків ?

А) водневі зв’язки між функціональними групами;

Б) гідрофобна взаємодія між вуглеводневими радикалами;

В) дисульфідний зв’язок між цистеїновими осадами;

Г) пептидний  зв’язок.

13. Первинна структура – це:

А) послідовність амінокислот у білку;

Б) амінокислотний склад білка;

В) молекулярна формула білка;

Г) будова α-спіралі білка.

14. Який елемент звичайно не входить до складу білка ?

А) Нітроген;                     В) Фосфор;

Б) Сульфур;                      Г) Оксиген.

15. Яке визначення неправильно характеризує білки ?

А) білки – високомолекулярні пептиди;

Б) білки – біфункціональні полімери;

В) білки – ферменти;

Г) білки – поліпептиди, утворені залишками α-амінокислот.

16. Дипептид утворений залишками тільки однієї амінокислоти і має молекулярну формулу С6Н12N2O3. Виберіть формулу речовини, що утворюється при тривалому кип’ятінні цього пептиду з надлишком концентрованої хлоридної кислоти.

А) С6Н12N2O3Cl                         В) С3Н8NO2Cl

Б) С3Н7NO2                                Г) С3Н7 Cl.

17. Визначте молекулярну формулу трипептиду, утвореного залишками тільки однієї кислоти – гліцину H2NCH2COOH.

А) C6H13N2O3Cl;                     В)  C6H11N3O4;  

Б) C3H13N3O5;                          Г)  C6H9N3O3.

 

VІ Домашнє завдання

§ 13, завдання 83-86

 

 

 

Категорія: Мої статті | Додав: pava (11.15.2014)
Переглядів: 1756 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Друзі сайту
  • Create a free website
  • uCoz Community
  • uCoz Textbook
  • Video Tutorials
  • Official Templates Store
  • Best Websites Examples